fbpx

Konsten att jobba hemifrån

Hur du vänder en del av ditt hem till en effektiv arbetsplats

Det blir allt mer vanligt att jobba hemifrån i dagens arbetsvärld. Det ger möjlighet till flexibla arbetstider, mindre pendlade och effektivisering av din tid; både privat och på jobbet. Men det gäller att få kläm på hur du ska gå tillväga. Det är lättare än vad man kan tro att hamna i en fälla av sovmorgnar, oregelbundna arbetstider eller stress i hemmet för att man inte lyckas separera jobb från fritid. Den här artikel riktar vi till dig som behöver en snabb how-to komma igång med arbetslivet – hemifrån.

1 – Hitta ditt kontor i hemmet

Alla har vi inte ett tomt extra rum, men har du det så är det den perfekta platsen att möblera om. Även ett gästrum kan vara en bra idé att utnyttja i det syftet. Har du däremot inte ett helt rum att utnyttja så går det lika bra att hitta en hörna i hemmet som kan uppfylla dina behov för ditt arbete. Kika på denna artikel för tips på hur du ska inreda platsen.

2 – Planera

När du hittat home-office platsen i ditt hem, oavsett om det blev en hörna eller om du nöjer dig med köksbordet, så är nästa steg att planera dina arbetsdagar. Den viktigaste punkten av alla om du frågar mig, här kan du verkligen skilja på jobb och fritid.

Gå upp i tid, ta en kopp kaffe och ät en god frukost innan du drar igång. Se det som att du istället för att pendla i 1h går upp och förbereder dig på ett mer bekvämt vis hemifrån. But be aware! Sitt inte framför TV:n och kolla på dagens fjärde avsnitt av din favoritserie innan du börjar, det kommer bara göra dig ofokuserad och mindre peppad på det kommande arbetet. Sätt ett schema och prioriteringar en vecka i taget, fördelen med att vara egenanställd är ju ändå att du kan vara flexibel med arbetstiderna. Men för din egna skull bör det vara struktur på de tiderna. Här kan du läsa mer om att planera din tid hemifrån.
Glöm inte att schemalägga raster och lunch!

3 – Dress for the occasion

Det är inte särskilt frestande att byta kläder från sin otroligt bekväma pyjamas till en figursydd kostym från Hugo Boss, vi vet det. Men för att kunna vara så produktiv som möjligt med arbetet hemifrån så är det viktigt att klä sig som vanligt – eller iallafall inte gå runt i sin pyjamas. Du behöver inte ha på dig dina tightaste jeans eller din finaste skjorta; sätt på dig någon bekvämt men snyggt. Något som signalerar för dig och andra att du inte latar dig i hemmet utan faktiskt är där för att få något gjort. Tips på hur du kan klä dig snyggt men bekvämt i hemmet hittar du här.

Extra tips och råd

Under rådande omständigheter förstår vi att många känner sig isolerade i sina hem och inte lägger in en ny rutin för arbetet då det hela känns temporärt. Vi vet ju trots allt inte när Covid-19 inte längre kommer vara ett problem för samhället. Men det är viktigt för ditt egna välmående att planera om vardagen och anpassa dig bäst du kan till situationen. Glöm inte den sociala kontakten med kollegor och vänner via videomöten eller telefonsamtal. Vi sitter i den här båten tillsammans, ingen är ensam.
Ta hand om er!